Sunday, November 20, 2011

NAGA YANG MEMAKAI SARI.*SOOO CANTIK*

Assalamualaikum semua pembaca.Moga dalam rahmat Tuhan sekalian.Stress nampak cik abang dan cik akak.cuba kendur-kendurkan urat muka dengan senyum 2 minit.!

Lega bukan?Mari sambung baca post kali ini tentang naga yang memakai sari.Wow! Comel bukan?*hehe*

Pagi ini.kawan cik Nina yang baik hati lagi cun melecun mengasah bakat yang sudah tergilap lagi berkelip-kelip dengan memasak KUIH NAGA SARI.(bukan haiwan okay.tapi kuih!)

Menurut kawan cik Nina ini.kuih itu terkenal di kawasan selatan tanah air,di Johor.Kerana kami yakni cik Nina dan kaum kerabat di sebelah utara dan pantai barat jarang-jarang makan apatah lagi nak membuatnya.

Esok pagi,bila celik saja mata.Bau harum kuih menusuk hidung.Yeay!Kuih sudah dikukus.Tunggu untuk dimakan sahaja.*sayang kawan cik Nina banyak-banyak*.
Tau-tau je lah di oberseas ni.mana nak cari daun pisang,tapi dia pergi cari jugak di kedai Asian.(tempat kami selalu pergi beli serai,lengkuas,dan dll).Harga satu plastik 10 zl.(berbaloi la).

Apa lagi,cik Nina dengan senyum sipu-sipu makan dengan girangnya di pagi hari.Ahoi!


Tengok dah sedap.makan lagila yummy!


Dibawah disertakan resipi lepat pisang,kerana cik Nina mengidam sangat haritu nak makan.Last-last lepat liat utara jugak yang jadi pilihan kalbu.

Bahan-bahan ( 3 org )

  • 20 keping daun pisang dipotong segiempat sama
  • 4 biji pisang yg dilenyek halus
  • 70 gm tpg gandum
  • 30 gm tpg jagung
  • 70 gm gula melaka dicincang halus
  • 4 sb pati santan
  • secubit garam

Cara-cara

  1. Lepat_007
     layukan daun pisang dlm air panas selama 30 saat.keringkan.
  2. Lepat_016
     pisang yg sudah dilenyek,dicampur dgn tpg gandum,tpg jagung,gula,garam dan pati santan.
  3. kalau adunan lembut,tambah tpg gandum skit.sebaliknya,jika keras tambah pati santan lagi.
  4. Lepat_021
     adunan tadi diambil satu sudu besar dan letak atas daun pisang.
  5. Lepat_020
     daun dilipat menindih dan lipat kedua2 hujung untuk membungkus.
  6. Lepat_023
     air dlm pengukus biar mendidih dahulu sebelum letak lepat.kukus 20 minit.kemudian tambah air dlm pengukus dan kukus lepat selama 10 minit lagi.
  7. Selamat Menjamu Selera 


p/s:sumber resipi daripada laman web My Resipi

No comments:

Post a Comment